Kick off meeting - uvodna konferencija projekta 10. prosinca 2018. godine.

Izvor: Osječka televizija


Već sljedeće akademske godine Nijemci, Austrijanci i Švicarci, kojima to u njihovim matičnim zemljama ne uspijeva, mogli bi biti među prvom generacijom ciljanih studenata Medicine na njemačkom jeziku, koja sljedeće jeseni kreće na Medicinskom fakultetu u Osijeku.


Ustrojavanjem integriranog studija Medicine na njemačkom jeziku, osječki fakultet postaje treći izvan njemačkog govornog prostora, odmah iza Budimpešte i Pečuha koji nude takav program, a čija će diploma biti priznata u čitavoj Europskoj uniji. S Fakulteta koji već 20 godina djeluje samostalno, ističu da internacionalizacijom osnažuju svoju međunarodnu prepoznatljivost u europskom sustavu znanosti i visokog obrazovanja – a straha za dodatnim odljevom hrvatskih liječnika u inozemstvo, kaže dekan prof.dr.sc. Jure Mirat, ne treba biti.
- Upravo suprotno, mi stvaramo bolju strukturu koja će ih više vezati uz Osijek i Slavoniju. Našim ljudima možemo pružiti akademsku naobrazbu do koje se teško dolazi negdje vani. Isto tako, naši bivši studenti u budućnosti mogu postati i predavači na stranom jeziku. Za sada postoji vrlo veliki interes za ovim studijem – kaže dekan Mirat, ističući kako je Medicinski fakultet sazrio i spreman je za takav poduhvat koje je u skladu sa Strategijom razvoja osječkog Sveučilišta. 


Njemački jezik odabran je jer su ciljani studenti upravo s njemačkog govornog područja, gdje su upisne kvote iznimno limitirane, a interes za studijem Medicine golem. Prema tome, za očekivati je i da će većina studenata biti strani državljani, no moći će ga upisati svi s izvrsnim znanjem njemačkog jezika, što je preduvjet za uspješno praćenje nastave i polaganje ispita.


- Plan je da je studijski program komercijalan, a svi koji će ga upisati platit će školarinu koja će biti u razini svih studijskih programa na njemačkom jeziku u ovom dijelu Europe – kaže koordinator projekta doc.dr.sc. Ivan Miškulin s Medicinskog fakulteta. Iznos školarine još nije točno definiran, no na naše pitanje Miškulin je otkrio da će se cijena kretati od šest do osam tisuća eura po semestru. Projekt razvoja i pokretanja Studija obuhvaća aktivnosti u 15 mjeseci, a sufinanciran je sredstvima iz Europskog socijalnog fonda.
Odobrena sredstva iznose gotovo 1,8 milijuna kuna namijenjenih za edukaciju nastavnog i nenastavnog kadra, organizaciju te izradu kurikuluma-


- Priprema kurikuluma je u tijeku i za očekivati je da će studijski programi početi sa sljedećom akademskom godinom 2019./2020., kada bi trebali biti upisani prvi studenti, njih 30. Idemo dosta oprezno u prvoj akademskoj godini, a u svakoj sljedećoj planiramo upisivati 60 studenata – otkriva Miškulin. Projekt je već zaživio. 


- Edukacija je počela ovoga mjeseca, i više od 110 djelatnika Fakulteta uključeno je u proces edukacije koje provodi partner na projektu – Filozofski fakultet i njihov Odsjek za njemački jezik i književnost. Pretpostavka je da će za samostalno izvođenje nastave na njemačkom jeziku nastavnicima trebati godina do dvije, a do tada će se „pomagati“ i engleskim.


- Diploma sa studija Medicine na njemačkom jeziku bit će vrijedna i istovjetna s bilo kojom diplomom u Europskoj uniji. Program će biti akreditiran od svih naših mjerodavnih tijela i dobit će potvrdu Ministarstva znanosti i obrazovanja. 


http://www.glas-slavonije.hr/vijest.aspx?id=384425

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda
Izradu internet stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj materijala isključiva je odgovornost 
Medicinskog fakulteta u Osijeku i Filozofskog fakultete u Osijeku